![]() |
![]() |
Pro členy | ![]() |
|||||||||||
![]() |
![]() |
|||||||||||||
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
O NÁS S NÁMI - ZAPOJTE SE! NAŠI ČLENOVÉ KONTAKT ČLÁNKY O UR CO JE UR RADA PRO UR STRATEGIE UR TÉMATA ODBORNÝCH DISKUZÍ DISKUZNÍ FÓRUM SOUVISEJÍCÍ ODKAZY ![]() Koordinátorem projektu je Ústav pro ekopolitiku, o.p.s. |
Úvodní stránkaHospodaření v krajině v koncepci udržitelného rozvoje ČRAplikace agrochemických postupů. Termín a program odborné diskuzeTermín: 26. února 2004Místo: Zelený kruh, Lublaňská 18, Praha 2 Program: ÚVOD: 10:00 - 10:30 hod. 1) Cíl setkání, pro nové účastníky stručné info o projektu, webových stránkách a facilitaci 2) Seznámení účastníků 3) Dotazy HLAVNÍ ČÁST: 10:30 - 11:00 hod. 1) Ing. Martin Leibl (Ministerstvo zemědělství ČR): Akční plán rozvoje ekologického zemědělství
(15 min.) 2) Mgr. Bohumil Fišer (Správa chráněných krajinných oblastí ČR): Zemědělství a ochrana životního prostředí
(15 min.) II. Workshopy: 11:00 – 11:45 hod. a) Hospodaření/zemědělství v krajině v koncepci udržitelného rozvoje - z pohledu environmentální, ekonomického i sociálního, prezentace ve Strategii udržitelného rozvoje ČR b) Vliv zemědělství na životní prostředí člověka – voda, půda, ovzduší, chráněné krajinné oblasti, parky,... c) Současnost a budoucnost ekologického zemědělství v ČR d) Marketing ekologického zemědělství, ekologické zemědělství a spotřebitel – marketingové strategie, propagace a osvěta bio-výrobků u spotřebitelů,… Přestávka, občerstvení: 11:45 – 12:15 hod. Prezentace výsledků workshopů: 12:15 – 13:45 hod. ZÁVĚR: 13:45 – 14:00 hod. 1) Společná diskuse k výsledkům workshopů 2) Formulace doporučení a závěrů 3) Organizační záležitosti – připomínky a dotazy k průběhu diskuse, určení termínu pro další diskusi Závěrečná zprávaHospodaření/zemědělství v krajině v koncepci udržitelného rozvojeDatum: 26. února 2004 I. Úvod: 10:00 - 10:10 hod. II. Odborné příspěvky: 10:10 - 11:10 hod. Bohumil Fišer (Správa chráněných krajinných oblastí ČR): Zemědělství a ochrana přírody a krajiny (20 min.) Martin Leibl (Ministerstvo zemědělství ČR): Akční plán rozvoje ekologického zemědělství (20 min.) Ladislav Hanuš (Mendelova zemědělská a lesnická universita Brno): Hodnocení udržitelnosti farem (20 min.) III. Workshopy: 11:10 – 12:00 hod.
Cíl diskuse:Nalézt nejvhodnější způsoby udržitelného zemědělství a hospodaření v krajině
IV. Výsledky workshopů 12:20 - 14:00 hod. Hospodaření/zemědělství v krajině v koncepci udržitelného rozvojeEkologické zemědělství vztah k udržitelnému rozvoji
Faremní výzkum - komplexní, hodnocení nejen ekonomické dimenze ale i sociálně-kulturní a environmentální dimenzi; Diverzifikace činností - kromě prvotní produkce nutné hledat i další možnosti uplatnění agropodniků - venkovská turistika, řemesla; Podpora konkrétních činností zemědělce - např. podpora vytváření mezí; Neztotožňovat ekologické zemědělství s udržitelným zemědělstvím Ekologické zemědělství vychází z celostní, holistické teorie - "vše souvisí se vším"
Konveční zemědělství - nebere v úvahu celek, ale jsou rozpracovány detaily; Hluboký rozdíl mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím; Pro přechod mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím je používán termín integrované zemědělství - nepoužívá tolik chemie, udržuje ráz krajiny, věnuje se ochraně vody,...; Při ekologickém zemědělství jde o minimalizaci škod zemědělstvína životní prostředí; Důležitý je i sociální rozměr ekozemědělství - užší vztah s odběrateli a spotřebiteli - větší komunikace; V systému ekologického zemědělství je celý řetězec neanonymní - od producenta po odběratele; Význam zemědělství pro tvorbu a využívání obnovitelných zdrojů energie; Vliv zemědělství na životní prostředí člověkaJe třeba odlišovat zemědělství konvenční, ekologické a genově manipulované - otázkou je: lze je jednoznačně oddělit podle vlivů na ŽP?
Hlavní negativní vlivy konvenčního zemědělství na:
Konvenční zemědělství nehradí škody, které způsobí - není za ně zodpovědné - proto je ekonomicky výhodné - ekonomicky "udržitelné" Otázky a náměty ke zvážení: Jsou pro obranu před škůdci lepší GMO nebo pesticidy? Je ekologické zemědělství dobrý koncept? Zemědělec musí přijmout eko-zemědělství jako celek, nelze si vybrat jen část konceptu; Obava, že po zavedení přímých plateb - budou peníze na hnojiva a bude docházet k znečišťování vod (emise NO3); Je potřeba podpořit malé a střední podnikání a navázání na osobní soukromé vlastnictví (aby dědeček od vnoučat nedostal na místo bílé kávy řemenem přes držku); Jak zajistit stabilitu struktury krajiny? Lze využít ÚSES (územní systém ekologické stability) - zemědělec si sám zvolí, kde by mu vyhovovala mez, kde remízek., protože on krajinu zná a krajině rozumí, a ví, kde je to přirozenější. Diskuse: Riziko rozmělnění ekologického zemědělství a systému, který k němu patří. Lepší je podporovat ekologické zemědělství jako celek - obava ze zneužívání dotací.; Možné důsledky směšování konvenčního a ekologického zemědělství - příklad: první kráva nakažená BSE v ekologickém zemědělství, nepocházela z ekologické části farmy, ale z její konvenční části; Rozmělnění ekologického zemědělství by vedlo k nesnadné kontrole celého systému ekologického zemědělství a je i proti filosofii eko-zemědělství; Pro zemědělsky intenzivně využívanou krajinu je podpora ekologického zemědělství jako celku "neudržitelná (jen část ploch lze využívat ekologicky). V současné chvíli není po opatřeních souvisejících s ekologickým zemědělstvím v oblastech s intenzivně využívanou krajinou společenská poptávka; Lepší varianta je odstupňovat ekologické zemědělství na různé úrovně, podle toho rozlišovat i dotace; Otázka - do jaké míry podporuje ekologické zemědělství krajinu nebo biodiversitu? Pro životní prostředí je důležité, aby se ekologické zemědělství rozšiřovalo i do oblastí s intenzívně využívanou krajinou; Je důležitý dopad ekologického zemědělství na krajinu, ne motivace lidí pro nákup zdraví nezávadných potravin? Nehledat motivy proč lidé podporují ekologické zemědělství; Bylo potřeba přijmout pravidla pro integrované zemědělství (omezení apod.); Důležité je diskutovat ekologické zemědělství, kde (podle kritérií) např. čemu napomůže; Vznikají nové standardy pro ekologické zemědělství - vyšší kodex pro ekologického zemědělce, než určuje zákon; Otázka kompromisů mezi konvenčním zemědělství a ekologickým zemědělstvím. Současnost a budoucnost ekologického zemědělstvíEkologické zemědělství je šetrné k životnímu prostředí a podílí se na tvorbě krajiny; Zvyšuje počet pracovních míst na venkově, protože je náročnější na lidskou práci, bylo vhodné např. nižší daňové zatížení práce; Informovanost a poradenství - propagační a osvětovou kampaň pro zemědělce i zaměstnance ekologicky hospodařících farem; V současnosti tuto funkci plní regionální centra sdružení ekozemědělců - informovaní o hospodaření bez pesticidů atd; Vyšší informovanost o bioproduktech a jejich označování (labeling) pro běžné občany - pouze 20 - 30 % občanů ví, co bioprodukt znamená; Podpora konečného zpracování bio-produkce - chybí zpracovatelé bioproduktů, řada bio-produkce končí v běžných potravinách a není zhodnocena a ztrácí označení bio-výrobku. Chybí podpora státu. Příklad dobré praxe - velké supermarkety zařadily prodej bio-výrobků do své marketingové strategie; Sdružování zemědělců a výrobců - dotační titul z HRDP; Kontrola výsledků akčního plánu - 1x za 2 roky hodnotící zpráva o kvalitě produkce daného eko-zemědělce; Šetrné hospodářství v krajině (tvorba a údržba) - čerpat z něj x multifunkční přístup, zemědělství má význam při využívání obnovitelných zdrojů energie. Diskuse: Potřeba poradenství zemědělcům, aby se dokázali orientovat v jednotlivých projektech, v administrativě projektů atd. Návrh daňově znevýhodnit výstupy konvenčního zemědělství (odklad 2008); Daňové znevýhodnění by mohlo vést k finančním podvodům; Potřeba přesouvat finanční prostředky na ekologické zemědělce, aby se snížily rozdíly cen ekologického a konvenčního zemědělství; Ekologické zemědělství je ohroženo používáním GMO; Podpořit zpracování bioproduktů na území ČR - biosuroviny se často vyváží do zahraničí a zpátky do ČR se dováží hotové biovýrobky, přidaná hodnota zůstává v zahraničí. Podporovat malé a střední zpracovatele; Konvenční zemědělství v ČR bude ohroženo globalizovaným trhem ve světě a volným v EU, protože jeho náklady jsou pořád vysoké ve srovnání s jinými státy; Tendence na trhu je vyrovnávání cen bio-produkce s produkcí konvenční (nejsou započtené ceny neobnovitelných surovin používaných např. při výrobě hnojiv a pesticidů, proto se jeví jako levnější) příkladem může být produkce bio-vína; Naděje, že ceny bio-potravin budou nižší; Podpora dalších projektů ekologického zemědělství - např. v neprodukční sféře - agroturistika, pěstování energetických plodin, zaměstnávání postižených; Problematiku GMO je nutno řešit celosvětově - jen v Evropě nestačí - ochranná pásma před GMO ničemu nepomohou; Navrhnout spíš používat označení eko než bioprodukt, protože v zahraničí se "bio" používá k označování produktů z GMO. PREZENČNÍ LISTINA
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
webdesign & publikační systém
ECONNECT |